Vörtbröd - 2 stycken

För några år sedan hittade jag det här brödet på ica.se. Nu bakar jag det varje julaftons morgon, om möjlighet finns. Det brukar alltid bli populärt.


Ingredienser:
50 g smör eller margarin 
1 flaska porter  (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
1 pkt jäst  (50 g)
1 dl mörk sirap
1/2 msk pomeransskal
1 tsk ingefära  (malen)
1 tsk salt 
1.3 l rågsikt 
7 dl vetemjöl  (6-7 dl)

Gör så här
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter.
4. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
5. Ta upp degen och arbeta degen smidig.
6. Dela degen mitt itu och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel.
7. Låt jäsa ytterligare 30 min.
8. Grädda bröden i 200°C, 30-40 min.
9. Låt svalna på galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0