Tinas stekpannescones

Som så många gånger förr har Tina inspirerat mig till att prova något nytt:

Stekpannescones med kardemumma och kanel
2 dl vetemjöl (dinkelsikt gick också fint)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
kardemummakärnor som stötts
kanel
ev lite socker (beroende på var på efterrättsskalan
man vill att sconesen ska hamna)
1 dl vatten

Rör ihop alla ingredienser. Platta ut till en enda stor och rund (ungefär centimetertjock) scones. Stek i en torr stekpanna på medelvärme, på bägge sidor, tills dess sconsen är genomgräddad och har fin färg.



Ps. Jag tog 1 tesked av vardera krydda, ganska så lagom, i alla fall för mig som är förkyld :-(


Ugnsstekt hel röding

Uj, uj vilken god röding vi åt till middag idag. Den ser inte så god ut där den kommer direkt från ugnen, uppläggningen kvarstår.  Salta rödingen utvändigt och invändigt, strö på lite ströbröd på utsidan. Fräs lite finhackad lök, champinjoner, krydda (jag använde kompisens hemmagjorda örtsalt) och fyll rödingen med den. Skär tunna, tunna skivor smör och lägg mellan röding och fyllning. Stek i 175-200 grader i 30-35 minuter.



Till det här åt vi kokt potatis (sambon)  och potatishalvor tillagade i ugnen. Potatis i ugnen blandade vi med morotsbitar, paprika, steklök, halverade körsbärstomater, paprikabitar som vi hällt över en blandning med olja och kompisens örtsalt.
Vanlig, klassisk kall sås till: creme fraiche, fettfri majonnäs, svart rom kryddat med salt, peppar och cayennepulver.



Rödingen blev otroligt fin. Fantastiskt gott!!!!


Tunnbrödsrullar á la Tina

Det här receptet har jag knyckt av Tina på pickipicki. Lyxiga, goda tunnbrödsrullar.



Tunnbrödrulle med gravad lax och god sås
färskt tunnbröd
lite smör
rejält med; sallad, tunt skivad gurka, tomat och dill
gravad lax
kesella (lättare varianten)
hovmästarsås
citron

Bred ett tunt lager med smör på tunnbrödet och lägg på ingredienserna. Blanda såsen av lika delar kesella och hovmästarsås. Rulla ihop och servera med en citronklyfta.


Lax och grönsaker i krämig ajvar - 4 pers


Ett gott och annorlunda sätt att laga till lax. Vi äter mycket lax i den här familjen. Ofta ugnsgrillade laxskivor med pesto på och potatismos till.  Omväxling behövs. Inte är det här något festrecept direkt, men till vardags duger det finfint. Ganska milt i smaken. Kanske beroende på att ajvaren var mild? Nästa gång ska vi prova stark ajvar.

Ingredienser:
600 g laxfilé (utan skinn)
200 g champinjoner
250 g körsbärstomater
1 gul lök
1 burk ajvar relish (340 g)
2 dl lättcréme fraiche
1 påse färsk bladspenat
smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Gör så här:
1. Skiva svampen, dela tomaterna i halvor, skiva löken tunt. Skär laxen i 2-3 cm stora bitar
2. Stek svamp och lök i 1 msk smör i en stor stekpanna ca 3 min.
3. Vispa ihop ajvar, créme fraiche, salt, peppar och häll över. Låt koka upp.
4. Tillsätt laxbitarna, låt småputtra några minuter tills fisken är klar, ca 4 minuter. Rör ner bladspenat och tomater.
5. Servera med jasminris och ev citronklyftor.

Receptet knyckt ur Buffé nr 1 2009

Man kan om man vill variera receptet med något av följande alternativ:
1. Låt laxbitarna marinerai olja smaksatt med mortlade fänkålsfrön en stund och låt en matsked finhackad fänkål fräsa med löken och svampen. Toppa med lite skalade räkor innan serveringen.

2. Byt ut laxen mot räkor och kräftstjärtar så blir det lite festligare. Prova gärna med créme fraiche smaksatt med tomat och basilika istället för vanlig. Bulgur kan man lika gärna äta till som jasminris.


Frukostbullar

Från gamla hemkunskapsboken - Hemkunskap 2.

Du behöver:
40 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 msk sirap
50 g färskost (Keso)
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar
2 dl vetemjöl

Till penslingen:
vatten
1 tsk margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula ner jästen i det ljumma vattnet.
Tillsätt salt, sirap, keso, grahamsmjöl, vetegroddar..
Arbeta in vetemjölet så degen blir smidig.
Dela degen i 2 delar och baka ut 6-8 bullar av varje del.
Låt jäsa ( i värmeskåp)
Grädda tills de börjar få färg
Pensla m ljummet vatten och margarin och strö på vetegroddar
Grädda färdigt. Sammanlagd gräddningstid  ca 10-12 minuter.
Lägg upp bullarna på galler och täck m bakduk.

Chokladrutor

Originalrecept ur Hembakat.

Tid: 3-3,5 h, varav 2-3 h i kylskåpet

Ingredienser:
100 g kex (Marie/Digestive)
200 g mörk blockchoklad
50 g margarin/smör
4 msk sirap

1. Bryt sönder kexen i små bitar.
2. Bryt sönder chokladen, blanda med matfett och sirap, sätt blandningen på svag värme på spisen eller full effekt 1,5-2 min i mikro.
3. Rör om. blanda i kexen, häll upp allt i en folieform (20*30 cm). Låt stå i kylskåp 2-3 h
4. Skär kakan i 30 rutor. Förvara bitarna i kylskåpet

Tips! Ta bara fram så många rutor du beräknar går åt. Chokladen smälter lätt i värme.


Borglunds limpor

Smula ner 50 g jäst i en degbunke.
Häll på lite av vattnet (1 l kallt vatten totalt)
Rör tills jästen är upplöst
Tillsätt resten av vattnet, 1 msk fint salt eller 1-1,5 msk stött grovt salt, 1 dl havrekli , 2 dl fiberhavregryn.
Arbeta i det mesta av mjölet (2,2-2,3 liter totalt) tills degen släpper kanterna.
Låt jäsa 2 tim.
Arbeta ihop degen i bunken.
Dela mitt itu, forma två lätt ovala limpor.
Mjöla ytan lätt.
Jäs 1 h
Gör snitt med kniv
Grädda i 275 grader 10 minuter, sedan 200 grader 20 minuter
Låt kallna på bakgaller utan bakduk så bibehålles den knapriga goda skorpan.

Tips!
Gör pain riche.
Forma 4 smala längder, lika långa som plåten.
Snitta på snedden
Jäs till dubbel storlek
Pensla med vatten, strö på havregryn
Grädda i 250 grader i 15-20 minuter


Thaikryddad rödspätta 3-4 port

Här kommer en fantastiskt god fiskrätt.

400 g rödspättafiléer
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl finhackad purjo
1-2 msk riven, färsk ingefära
1 tsk malen ingefära
1 msk margarin/smör
1 dl grädde
1/2 dl riven kokos
2-3 msk limesaft

Tina filéerna om de är frysta. Tag bort ev vitt skinn. Lägg filéerna på en skärbräda, salta och peppra, lägg på purjo och ingefära på varje filé. Vik ihop och lägg i smord ugnssäker form. Strö över riven kokos. Slå på grädde och limesaft. Sätt mitt i ugnen. 225 grader i 15 minuter. Servera med jasminris, paprikastrimlor och ev. solrosskott.

Tropiksallad 4-6 portioner

Ännu ett recept jag inte har någon som helst aning om var det kommer från. Hursom, det var helt ok. Kändes fräscht.

Du behöver:
1 brk ananas i skivor (220 g)
2 apelsiner
3 kiwi
1 stort gränt äpple
20 blå vindruvor
1 dl strimlad purjo
1 dl lättmajo
salt

Gör så här:
Låt ananasen rinna av, skär i bitar. Skala, skiva apelsiner och kiwifrukterna. Skär äpplet i små tärningar. Halvera och kärna ur vindruvorna. Blanda samman allt med purjolök och majo. Smaksätt med salt.
Servera med rökt kalkonbröst eller grillad kall kyckling.

Kalljästa frukostbullar - 10 st

Kalljästa frukostbullar

Ännu ett recept från ica.se

Ingredienser
Portioner: 10 st

1/4 paket (à 50 g) jäst (Har för mig att det jästa lite dåligt, nästa gång ska jag prova mer)
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt 
1 dl grovt rågmjöl 
4-5 dl vetemjöl, gärna special
1 dl solrosfrö

Pensling
vatten

Garnering
sesamfrön



Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250°C. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.


RSS 2.0