Citron- och timjankyckling i lergryta - 4 pers
Kom på att jag skulle plocka fram lergrytan som nog inte blivit använd på tjugo år. Passande nog fanns ett recept i senaste Buffé (nr 2 - 2011). Resultatet blev sagolikt gott. Lär laga det fler gånger.
Detta behövs:
1 färsk kyckling (ca 1,9 kg)
1 röd chilifrukt
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller 12 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
färskpressad juice av 1/2 citron
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
Detta behövs:
1 färsk kyckling (ca 1,9 kg)
1 röd chilifrukt
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller 12 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
färskpressad juice av 1/2 citron
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Blötlägg lergrytan 15 minuter
- Dela, kärna ur chilin. Skala, skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.
- Lägg rotfrukter, rödlök, 2 solo-vitlökar/8 klyftor i botten på lergrytan.
- Gnid in kycklingen m chili, 2 tsk salt, 0,5 tsk peppar. Fyll kycklingen med 1 solovitlök/4 klyftor, några timjankvistar.
- Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.
- Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 90 min.
- Kontrollera att kycklingen är klar, servera med ris och tomat- och rödlökssallad toppad m fetaost.
Kommentarer
Trackback