Smörkola med pistage och havssalt

2012 går till historien som första året jag gjorde julgodis. UNT bjöd på en massa recept bla den här smörkolan som för mig smakade riktig kola.
 
Du behöver:
2 dl grädde
80 g smör
3 krm salt
1 tsk vaniljpulver (gärna äkta vaniljsocker)
250 g strösocker
170 g glykos

Till garnering:
Havssalt
Pistagenötter

Gör så här:
1. Smält ihop grädde, smör, vaniljpulver och salt på svag värme.
2. Smält socker och glykos i kastrull på hög värme. Massan skall karamelliseras och komma upp i en temperatur på 170 grader.
3. Blanda försiktigt ner gräddblandningen lite i taget. Se upp för stänk!
4. Rör i blandningen ordentligt så att den inte bränner fast. Koka upp kolablandningen till cirka 124 grader, alternativt gör kulprov.
5. Häll jämnt i formen och strö över nötter och havssalt. Tryck till nötterna försiktigt så de inte lossnar.
6. Låt kolan svalna och stelna över natten och skär den sedan.
7. Slå in kolan i bakplåtspapper och snöre för extra piff. Förvara torrt och svalt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0